“Bolmart”da əməliyyat: Rəsmi açıqlama yoxdur
Ramiz Mehdiyevin gizli məktubu üzə çıxıb - Foto/Fakt
Monteneqroda azərbaycanlı və türklər saxlanıldı
General Saleh Səmədova medal veribmiş - FOTO
Gömrük polkovniki küçədə adam döydü - Video
Paytaxtda 15500 manat oğurlayan şəxs saxlanılıb
Tramp inanır ki... - Rusiya - Ukraynada müharibəsinə son qoya bilər
Orxan Mürsəlovun sabiq müavininin həbsi tələb edildi
“Yelo Bank”a neçə dəfə maliyyə sanksiyaları tədbiq edilib?
YAP-ın deputatı Əli Kərimli haqda məqaləni bəyəndi - FOTO


26.05.2018  11:16 

Dondurma alarkən bunlara mütləq DİQQƏT EDİN





A+  A-

Artıq dondurma mövsümü başlayıb. Bu gün, demək olar, bütün marketlərdə dondurmalar satılır. Azərbaycanda yerli istehsalla yanaşı, digər ölkələrdən gətirilən dondurmalar da satılır. Dondurma həssas qida olduğu üçün kənar təsirlərə - istiyə, soyuğa, qoxuya daha tez məruz qalır. Buna görə də ilk növbədə dondurma alanda onun saxlanma şəraitinə və tərkibinə diqqət yetirilməlidir.
XəzərNews.az-ın məlumatına görə, Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) sədri Eyyub Hüseynov Modern.az saytına deyib ki, dondurma alarkən onun miqdarı, çeşidi və keyfiyyəti haqqında dolğun və düzgün məlumat əldə etmək istehlakçıların hüquqlarından biridir:

“Hələ ki dondurma sahəsi ilə bağlı istehlakçılardan hər hansı şikayət daxil olmayıb. Amma güman edirəm ki, hər il olduğu kimi, bir müddətdən sonra müraciətlər olacaq. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin bu sahədə müəyyən işlər aparacağına ümid edirik.Azərbaycanda 30-a qədər dondurma istehsalçısı var. O cümlədən xarici ölkələrdən də Azərbaycana dondurmalar gətirilir.

Hamı bilməlidir ki, dondurma süd məhsuludur. Və onun hazırlamasında yalnız kərə yağından istifadə olunmalıdır. Dondurma yedikdə boğazda acılıq hiss olursa, bu o deməkdir ki, duru kərə yağı əvəzinə, bitki yağlarından, marqarindən istifadə olunub. Dondurmanın qabı əzilibsə, bu o deməkdir ki, o, istilik temperaturuna məruz qalıb və sonradan dondurulub. Bu artıq təhlükəli dondurmadır”.

E.Hüseynov əhalini diqqətli olmağa çağırıb:

“İnsanlar dondurmanın buraxılma tarixinə, istehsalçının adı və ünvanına, məhsulun adına, qida əlavələri daxil olmaqla tərkibinə, xalis kütləsinə, yararlılıq müddəti və saxlanma şərtlərinə və.s kimi keyfiyyətlərinə fikir verməlidirlər. Bir gündə dondurmanı 300 qramdan artıq yemək məsləhət görülmür. Ardıcıl istehlak edilərsə, bədən temperaturu aşağı düşə və insan ölə bilər. İstehlakçılar dondurma seçərkən diqqətli olmalıdır. Yad qidalarla eyni soyuducuda saxlanan dondurma keyfiyyətini pozmaqla yanaşı, üzərində mikroorqanizmlərin artmasına səbəb olur.

Digər tərəfdən istehlakçılar malın sertfikatını tələb edə bilərlər. Bu baxımdan alıcılar dondurmanın sertfikatını tələb etsinlər, əgər yoxdursa, demək o dondurma saxtadır, təsadüfidir. Həmin dondurmalara görə insanlar sağalmaz xəstəliklərə düçar ola bilərlər”.

Xəbər 3267 dəfə oxunub.




27.10.2025  13:52 

Ramazan ayı bu tarixdə başlayacaq

27.10.2025  12:25 

Azər Maqsudova hökm oxunub -FOTO

27.10.2025  12:24 

Türkiyədə zəlzələ oldu

27.10.2025  10:15 

“Report“ 11 yaşında

27.10.2025  00:41 

İranda güclü zəlzələ


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +