Bakıda bu ərazidə hər gün zibil yandırılır
Hindistandan Azərbaycana qarşı düşmən addım
Yasamalda sürücüləri narahat edən bərbad yol
Mərkəzi parkda ikiyaşlı uşaq kanalizasiya quyusuna düşdü
Azyaşlıları zorla dilənçiliyə cəlb edən şəxs tutuldu
Bakının mərkəzində 68 illik bina qəzalı vəziyyətdədir
“Naxtel“ fəaliyyətini dayandırır
Balakəndə polis dağlarda əməliyyat keçirdi
Qohumları tərəfindən yetim uşağa işgəncələr verilib
Xırdalanda yaşayış binasındakı təhlükəli vəziyyətlə bağlı - Açıqlama+VİDEO


01.07.2022  12:01 

Ən şirin qarpızı necə tanıyaq?





A+  A-

Qarpız da bütün meyvələr kimi öz mövsümündə yeyilməlidir ki, kimyəvi və ya bioloji zəhərlənmə halları baş verməsin. Qarpız alarkən bəzi ip ucları var ki, bu ip ucları sizin ən təhlükəsiz qarpızı almagınıza yardımçı olacaq.

1. Sarı qabıq yüksək nitrat konsentrasiyasının əlamətidir. Qarpızı kəsərkən qabığının rənginə diqqət yetirin. Qarpızı kəsərkən qabığı sarı, ətli hissəsində isə ağ rəng olmamalıdır. Bu növ qarpızdan istifadə edərkən zəhərlənmə ilə qarşılaşa bilərsiniz.

2. Qarpızın üstündə dəliklərin olmağına da diqqət etmək lazımdir. Bəzən qarpızdakı dəliklərin həşərat izləri olduğunu düşünür. Təssüf ki, bu qarpıza edilən iynə müdaxiləsidir və bu cür qarpızlardan uzaq durmağa çalışın. Çünki bu cür qarpızların ətli qismi yaxşı görünsədə, yeyildiyində zəhərlənmə verə bilər.

3. Böyük və içi boş olan qarpızı yeməyin. İçi boş olan qarpız bir az acı tam verir və bu da zəhərlənmələrə yol aça bilər. Bu tip qarpızlardan uzaq durun.

4. Qarpızın ətli hissəsindən bir parça kəsib suya qoyun. Bununla siz qarpızda nitrat konsentrasiyasını yoxlaya bilərsiniz. Su parlaq və çəhrayı rəngə çevrilirsə, bu, qarpızın təhlükəli olduğunu göstərir.

5. Qarpızı alarkən onun çəkisinədə diqqət edin. Əgər həddindən artıq yüngül çəkidə olan qarpız olarsa, o qarpızı almayın. Çünki sağlam qarpızın çəkisidə ağır olmalıdır.

Bəs ən yaxşı qarpızı necə seçmək lazımdır?

1. Yetişmiş və şirin qarpız parlaq və hamar olmalıdır.

2. Seçərkən də əzilməmiş və zədələnməmiş qarpızı seçmək lazımdir.

3. Qabıqda əmələ gələn bej izləri olan qarpızı alın. Bu bej rəngdə görünən izlər arıların daddığı yerdir. Bu, qarpızın çox şirin olduğundan xəbər verir.

4. Yaşıl saplaqlı qarpızlar yetişməyib, quru saplaqlı olan qarpızları seçin.

5. Kəsilmiş qarpızı almayın.

Ağa Salamov
Qida Məsələləri Üzrə Mütəxəssis


Xəbər 3455 dəfə oxunub.




Bölməyə aid digər xəbərlər

01.09.2025  13:58 

“Kriti“ Vüsal saxlanıldı

01.09.2025  12:21 

Sabahın hava proqnozu açıqlanıb

31.08.2025  21:05 

Ermənistanda meşə YANIR

31.08.2025  20:53 

İnna Bakıda konsert verdi -VİDEO

31.08.2025  14:28 

Məşhur reper intihar edib?


BÜTÜN XƏBƏRLƏR +